Belangrijke COVID-19 mededeling: Boter & Bloem is gewoon geopend, we werken conform de richtlijnen van het RIVM.
Houd er rekening mee dat het verzenden minder soepel loopt dan je van ons gewend bent.

Belangrijke COVID-19 mededeling: Boter & Bloem is gewoon geopend, we werken conform de richtlijnen van het RIVM.

boterkoek recept
Alle ingrediënten zitten in de box Makkelijk stappenplan in elke box Verse, pure en eerlijke ingrediënten

Boterkoek

€ 9,95

Het deeg is al zo lekker dat je jezelf moet vermannen om de vorm in de oven te zetten. Toch is dat best de moeite waard, want het resultaat is heerlijk. De boterkoek bestaat maar uit een paar ingrediënten en is een van onze makkelijkste recepten. De verse citroenrasp voegt een friszure smaak toe aan de zoete boterkoek. Het moeilijkste is dat je een paar uur moet wachten omdat de boterkoek moet rusten als hij uit de oven komt.

bereidingstijd
10 minuten + 30 minuten
aantal
16 personen
niveau

Ingrediënten in deze box:

 • Citroen
 • Bloem
 • Witte basterdsuiker
 • Ongezouten roomboter
 • Zout
 • Melk

Dit zit ook in de box:

 • Bakpapier

Dit ga je met deze box doen:

 • Boterkoek maken

  Voorbereiden.

  Zet de oven aan op 170 °C. Laat de boter op kamertemperatuur komen of maak hem in 20 seconden zacht in de magnetron. Boen de citroen schoon, spoel hem af en maak de schil droog.

 • Deeg van boterkoek maken

  Deeg maken.

  Zeef de bloem, de basterdsuiker en het zout boven een kom. Rasp de citroenschil boven dezelfde kom. Schep deze ingrediënten door elkaar. Voeg de zachte boter toe en kneed alles tot een stevig deeg.

 • Boterkoek in de oven

  In de vorm en in de oven.

  Leg het vel bakpapier over de vorm (invetten hoeft niet) en leg het deeg erop. Druk het deeg eerst met je hand plat en gebruik tenslotte de bolle kant van een lepel om het gelijkmatig te verdelen. Je kunt ook je hand in een boterhamzakje steken en daarmee het deeg glad drukken. Giet de melk in het midden en strijk met de lepel de bovenkant mooi glad. Kerf de bovenkant in met een mes (de strepen blijven niet altijd zichtbaar). Zet de boterkoek ca. 30 minuten in de oven. Controleer of hij mooi goudbruin is en haal hem uit de oven. Druk na een kwartiertje met een lepel de opstaande randen naar beneden, zodat je een gladde koek krijgt.

 • Gebakken boterkoek

  Laten rusten.

  Het lastigste van dit bakavontuur is dat je de boterkoek minimaal 5 uur in de vorm moet laten staan voordat je kunt aanvallen. Sorry! Ten eerste komt de citroensmaak dan beter tot zijn recht en ten tweede duurt het zo lang voordat de boter echt stevig is geworden. Eigenlijk kun je de boterkoek beter een dag van tevoren maken. Als hij is afgekoeld, dek je hem af en laat je hem een nacht staan. Of tel de uren af...